‘Ongelijkheid moet je met ongelijkheid bestrijden’
De sluiting van de scholen richt „enorme schade” aan, zegt de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman. Dat terwijl ze net bezig was de ongelijkheid in het onderwijs te verkleinen.
Natuurlijk, een avondklok is heel heftig. En dat daar rellen door ontstaan, vindt Marjolein Moorman „verschrikkelijk”. Maar, zegt ze: „Het verbaast me dat de ophef niet even groot was toen de scholen in december dichtgingen, voor de tweede keer. Dat gebeurde eigenlijk geruisloos.”
Wat haar ook stak, was de motivatie van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) voor de sluiting. De scholen gingen niet dicht vanwege de besmettelijkheid van de kinderen, maar om te voorkomen dat hun ouders naar kantoor gingen. „Dat vond ik echt heel cynisch. Ik dacht: spreek dan de werkgevers aan. En zorg dat niet iedereen op Black Friday over elkaar heen tuimelt om z’n Sinterklaas- en Kerstinkopen te doen.”
Marjolein Moorman (46), wethouder in Amsterdam voor de PvdA, is misschien wel de meest zichtbare voorvechter van kansengelijkheid in het Nederlandse onderwijs. De strijd die ze sinds 2018 voert tegen het „veelkoppige monster van de ongelijkheid” begon net zijn eerste resultaten op te leveren, toen een jaar geleden de coronacrisis toesloeg.
Lees het hele artikel op de site van NRC.