Iemand die mij altijd bij zal blijven
Soms ontmoet je als wethouder iemand waarvan je weet dat diegene je altijd bij zal blijven. Mensen die diepe indruk maken, door hun kracht en aangrijpende verhaal. Ineke, de moeder van Famke, is zo iemand.
Famke werd op 28 december 2020 doodgeschoten door haar vader, die daarna zichzelf van het leven benam.
Op een recente bijeenkomst in De Duif vertelde Ineke over het langdurige proces van ouderverstoting dat zij voorafgaand aan dit drama doormaakte en de lessen die de - in de Duif in groten getale aanwezige - hulpverleners hieruit kunnen trekken. Zo schetste ze hoe zij en haar gezin in de jaren voor die fatale dag in december zien hoe haar vader Famke steeds meer tegen hen opzet en van hen en de rest van de wereld isoleert. Ondanks de vele signalen die ze hierover delen met talloze instanties, kunnen ze niet voorkomen dat Famke van hen wegdrijft en uiteindelijk vermoord wordt.
Ineke gaf de aanwezige hulpverleners mee op welke signalen ze moeten letten. Zo wees ze hen erop dat waar twee ouders vechten, er niet altijd twee schuld hebben en spoorde hen aan altijd melding te doen bij vermoeden van psychisch of fysiek geweld.
Ook vertelde ze over hoe zij en haar gezin de veerkracht vonden om na dit ondraaglijke drama verder te gaan. Ze deed een studie psychologie, ondersteunt nu lotgenoten en geeft lezingen om mensen bewust te maken van hoe ouderverstoting werkt. En met succes, want diverse hulpverleners in De Duif gaven aan moed te putten uit haar verhaal om een stap verder te zetten. Een aanwezige hulpverlener zei “ik heb vanmiddag nog een gesprek gehad waar veel alarmbellen bij afgingen. Door uw verhaal voel ik me aangespoord om het daar morgen toch niet bij te laten zitten”.
Zo houdt Ineke niet alleen het verhaal van Famke levend, maar motiveert ze iedereen die zich bekommert om jongeren om harder ons best te doen om erger te voorkomen. Nu en in de toekomst. Omdat we Famke’s verhaal nooit mogen vergeten.